1Vb in actie voor Verre Naasten

1Vb in actie voor Verre Naasten
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 1.500 (6%)

Diep in de binnenlanden van het Indonesische eiland Papoea zijn de leefomstandigheden slecht en zijn er weinig toekomstmogelijkheden voor jongeren. De middelbare school die Verre Naasten ondersteunt in de stad Merauke biedt deze jonge Papoea’s kans op een betere toekomst. Voor deze school komen de eerstejaars leerlingen van Gomarus Groningen in actie. Help jij mee? Voor €15,- sponsor je al een schoolweek plus onderdak voor één leerling. 

Naar de grote stad…

Stel, je bent 15 jaar en je bent opgegroeid in het oerwoud op Papoea en je wilt verder leren. Studeren in de buurt zit er niet in, daarvoor moet je in de stad zijn. Dat betekent verhuizen, want geschikt vervoer bestaat niet. Wegen zijn er niet en met een bootje zou je dagen onderweg zijn. Eenmaal in de stad zijn er volop uitdagingen. Zo moet je geld hebben voor onderdak, eten en elektriciteit. En tegelijk is het leven in de grote stad flink anders dan je thuis gewend was. 

De kerken op Papoea willen deze jongeren helpen. Samen met Verre Naasten zijn ze daarom een eigen middelbare school gestart in de stad Merauke, aan de zuidkust van Papoea. Op deze school - de SMTK - krijgen zo’n 50 leerlingen gewone schoolvakken en halen ze in 3 jaar hun middelbare schooldiploma. Daarna kunnen de doorstromen naar andere vervolgopleidingen. Tegelijk leren de leerlingen op de SMTK meer over God, over wie ze zelf zijn, over het geloof en welke keuzes daarbij horen. Dat allemaal samen is een mooie combi: hulp voor christelijke jongeren die met een diploma op zak van betekenis kunnen zijn voor de snel veranderende samenleving op Papoea.

De SMTK is te vergelijken met de bovenbouw van een Nederlandse middelbare school. Anders is dat de leerlingen op school wonen, eten en drinken en slapen in het jongens- en meisjesinternaat bij de school. Ze gaan maar heel soms naar huis, want de meeste leerlingen komen uit kleine, afgelegen dorpen in het oerwoud. Doordat het basisonderwijs daar minder goed is, hebben ze - vergeleken met de gemiddelde Indonesische leerling - een flinke leerachterstand. Het mooie is dat de docenten van de SMTK met veel geduld, liefde en wijsheid hun leerlingen begeleiden. Met resultaat! Want na 3 jaar stromen veel leerlingen met een diploma op zak door naar allerlei vervolgopleidingen.  

Toekomst

Ook leren de leerlingen op de SMTK om, juist als christenen, iets terug te willen doen voor een ander. Op school worden ze zich bijvoorbeeld ook meer bewust van de slechte situatie in het binnenland, waar maar weinig onderwijzers zijn en bijvoorbeeld geen goede gezondheidszorg. Op de SMTK worden ze aangemoedigd om van betekenis te zijn. Zo vertelt één van de leerlingen: ‘Ik wil eerst de SMTK goed afmaken. Dan wil ik gaan studeren en daarna teruggaan naar mijn dorp om daar les te geven. Zodat ook de kinderen daar mogen leren wat ik geleerd heb.’

Help jij ook mee? Kom in actie en geef jongeren uit Papoea een kans op een betere toekomst. Zorg dat ze goed onderwijs kunnen krijgen aan de SMTK in Merauke. Alvast bedankt!  

Bekijk alle
28-05-2024 | 11:22
14-05-2024 | 14:26
27-04-2024 | 10:38 Succes, Angwi!
26-04-2024 | 13:19
26-04-2024 | 06:59