Greijdanus Meppel in actie: Fiets em d'r InDIA!

Meer informatie

Meer voedsel, schoolgaande kinderen en minder ziektes. Dat is wat lokale Indiase kerken* willen bereiken met hun landbouw- en gezondheidsproject voor arme boerenfamilies op het platteland in Noordoost-India. Zo willen ze bijdragen aan betere levensomstandigheden én in woord en daad Gods liefde laten zien! Goede inkomsten door landbouw zorgen ervoor dat kinderen naar school kunnen. Met een goed gevulde buik, gaan de leerprestaties ook nog eens omhoog! Voor dit mooie project komen leerlingen van Greijdanus Meppel dit jaar in actie tijdens de Maak Meer Marathon. Help je mee? Voor 20,- sponsor je al een landbouwtraining voor een groep boeren! 

Het project wordt door de lokale kerken uitgevoerd in samenwerking met inwoners uit de boerendorpen. Samen kijken ze wat er nodig is en hoe dat bereikt kan worden! Hiervoor worden de mensen in het dorp ook getraind. 

Meer voedsel
Een belangrijk doel van dit project is meer voedsel en inkomen. Om daarvoor te zorgen, krijgen de boerenfamilies trainingen. Bijvoorbeeld over hoe je goed groente en fruit kunt verbouwen en verkopen. 

Minder ziektes
Dit project draagt ook bij aan een betere gezondheid van de mensen: door toegang tot schoon drinkwater, meer toiletten en cursussen over persoonlijke hygiëne, gezonde voeding en een goede levensstijl. Daarnaast regelt de kerk via dit project medicijnen en vaccinaties voor de dorpsbewoners. En niet onbelangrijk: deze dorpen liggen in een gebied waar vaak overstromingen en aardbevingen zijn. Hoe kun je je daarop voorbereiden? De kerk traint mensen hierin! 

Wil je ook bijdragen aan dit project? Steun de leerlingen bij hun zelfbedachte acties!

*Het gaat om kerken die horen bij de Reformed Presbyterian Church Noordoost-India: RPNCEI.  

30/11/2019
19:51

Anoniem

Aan: Fiets 'em d'r inDIA!
Bekijk alle
  Bekijk alle
15/11/2019 | 9:00

Greijdanus Meppel haalt bijna €29.000 op voor India

Leerlingen van Greijdanus in Meppel hebben de afgelopen maand via allerlei acties bijna € 29.000 opgehaald voor een landbouw- en gezondheidsproject in Noordoost-India. Dat gebeurde onder de noemer Maak Meer Marathon. Van donderdag 14 op vrijdag 15 november hield de school een afsluitende Partynight, met opnieuw fondsenwervende acties. Hierdoor kan het definitieve eindbedrag hoger uitvallen. Alle 518 leerlingen van de school deden mee met de inzameling voor Noordoost-India. Noordoost-India Greijdanus Meppel is al enkele jaren actief betrokken bij India. Meermaals kwamen de leerlingen en docenten van de school al in actie voor het Aziatische land, waarbij zij geld inzamelden voor projecten van Verre Naasten. Als uitvloeisel daarvan, maakten verschillende leerkrachten en scholieren reizen naar India. Daar konden zij met eigen ogen zien voor welke projecten zij geld opgehaald hadden. Dit jaar kwam de scholengemeenschap in actie voor een landbouw-, voedselzekerheid- en gezondheidsproject van de Reformed Presbyterian Church (RPCNEI) in Noordoost-India. Creatieve inspanningen De Maak Meer Marathon op de Meppeler school startte op 7 oktober. Tijdens een kick-off kregen de leerlingen informatie over het project en de acties die zij daarvoor zouden kunnen optuigen. Daarna was het aan de scholieren om gedurende vijf weken geld in te zamelen, met als streefbedrag € 30.000. Dat leidde tot allerlei creatieve inspanningen, zoals het verkopen van bloembollen, shirts en taarten, en een fietsmarathon. Eén van de scholieren – een boerendochter – kocht van haar ouders een kalfje, om dat met winst voor het goede doel door te verkopen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om extreem arme boerenfamilies in Noordoost-India trainingen te geven over gezondheid, hygiëne en landbouwmethoden. Ook krijgen zij zaaigoed waarmee zij beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ook ondersteunt de RPCNEI een mobiele kliniek, zodat de families betere toegang hebben tot medische hulp. Grote happening Het slotfeest van de inzamelingsactie, van donderdag 14 op vrijdag 15 november 2019, werd een grote happening. Tussen 17:00 en 20:00 uur waren ook de ouders van de leerlingen welkom om – tegen betaling – mee te eten en deel te nemen aan een veiling. Per opbod werden onder meer bijlessen van leerkrachten, zeil- en boottochtjes, een professionele fotoshoot en een Hap en Stap-tour in Zwolle verkocht. De rest van de nacht vermaakten de scholieren zich bij allerlei workshops en activiteiten: een rap schrijven, lasergamen in het schoolgebouw, een foute (verkleed)party, sumo-worstelen, levend tafelvoetbal en een escaperoom. Aan het eind van de nacht werd de (voorlopige) eindstand bekendgemaakt: € 28.945. Vier leerlingen met de beste acties of inzet mogen in februari 2020 mee op een ervaringsreis naar India.

2 op de 3 mensen wereldwijd kennen Jezus niet, dat raakt ons, jou ook? Jouw kerk wil mensen vertellen over Jezus; wereldwijd! Daarom ondersteunen we samen met jouw kerk, lokale kerken in het buitenland die daar volop mee bezig zijn en het geloof delen, in woord en daad! Doe mee, deel via het missionproject van jouw kerk Jezus’ levensreddende boodschap! Verre Naasten is de landelijke mission-organisatie van en voor kerken. Onze missie is: geloof delen wereldwijd!