Streefbedrag behaald

Gomarus Groningen in actie voor Verre Naasten

Opgehaald

8.863
110% bereikt van het totaalbedrag € 8.000

Het leven in het noordoosten van India is zwaar. Weinig water en slechte oogsten zorgen voor honger en armoede. Ook is er veel ziekte, zoals malaria en ernstige diarree. EHA, een koepelorganisatie van 20 christelijke ziekenhuizen, wil hier verbetering in brengen. Met veel liefde zetten zij zich in voor hun naasten. 

Malto-stam
De Malto’s zijn een zeer kleine stam in India. Ze wonen verdeeld over 20 dorpen in drie regio’s in het noorden van India, ‘links’ van Bangladesh. De afgelopen jaren is de situatie van de Malto-stam verbeterd, maar ze horen nog steeds tot de armste en meest ongezonde mensen van de regio. Het huis van een Malto-familie is vaak een hut van modder en/of bamboe. Er is geen stromend water of elektriciteit. Hun dorp ligt gemiddeld op twee uur lopen vanaf een doorgaande weg en er zijn geen scholen of gezondheidsposten. Minstens één familielid lijdt aan malaria en een kwart van de kinderen sterft jonger dan vijf jaar. Meisjes trouwen op hun 16e en krijgen al snel daarna hun eerste kind. Eén op de acht baby’s overlijdt binnen een jaar. De bodem waarop de Malto’s leven bestaat uit rotsachtig terrein. Er is veel droogte en er valt weinig regen. Dit maakt groente en fruit verbouwen erg moeilijk.

Gezondheid
Meer eten en minder ziekte, dat is wat de EHA-ziekenhuizen willen bereiken. Want door goed, gevarieerd en gezond te eten verklein je de kans op -dodelijke- infecties en ziektes. EHA deelt daarom nieuwe zaadsoorten uit om eten te verbouwen en geeft voorlichting over voedsel, hygiëne en gezondheid. En samen maken de Malto’s bijvoorbeeld terreintjes vrij van stenen, zodat er geschikte akkertjes komen. Zo wil EHA de levensomstandigheden van deze Malto-stam in het noordoosten van India verbeteren en getuigen van Jezus' liefde.

Zelf doen!
Een belangrijk onderdeel is het trainen van de Malto-bevolking. Ze leren om zoveel mogelijk zélf te doen. Dit houdt in dat mensen getraind worden in landbouwtechnieken, contacten leggen met de lokale overheid, maar ook in het opstarten van gezamenlijke mini-ondernemingen. Dat eigen-verdiende geld helpt natuurlijk om gezond eten en medicijnen te kopen. Of om het schoolgeld van de kinderen te betalen. Tegelijk geeft zélf doen de Malto’s flink wat zelfvertrouwen.

Help jij mee, zodat de levensomstandigheden van de Malto’s verbeteren?