Gomarus Drachten in actie voor Zuid-Afrika

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 15.000 (90%)

De eerste- en tweedejaars leerlingen van Gomarus Drachten komen dit jaar in actie voor twee projecten in Zuid-Afrika die door Verre Naasten worden ondersteund. 

Project 1. Broodbakkerij - Bread for life

Zuid-Afrika is een land met een hoge werkloosheid. Veel mensen leven daardoor in armoede. Voor gezinnen is het lastig om elke dag voldoende te eten te hebben. De kerk in Soshanguve F4 wil hier iets aan doen: door het uitdelen van brood!

In armoede opgroeien
De kerk in Soshanguve F4 ligt dichtbij de stad Pretoria, in Zuid-Afrika. In deze streek wonen veel arme gezinnen. Daarnaast groeien  kinderen vaak op zonder vader en ziektes als aids zorgen voor nog meer problemen. Door het gebrek aan gezonde voeding hebben kinderen het op school ook extra moeilijk. Want leren op een lege maag lukt nu eenmaal niet. Deze kinderen vragen zich af: Wie gaat ons helpen?

Brood uitdelen
Jezus deelde brood uit aan de armen. De christenen in Soshanguve F4 volgen Zijn voorbeeld hierin. Naast het kerkgebouw willen ze twee broodbakcontainers plaatsen. Daarin kunnen ze 400 broden per dag bakken! De helft van de gebakken broden delen ze uit aan mensen die het zelf niet kunnen betalen. Door deze bakkerij probeert de kerk niet alleen de lege magen te vullen, maar willen ze ook de harten van mensen bereiken: Jezus houdt ook van jou!

Helpen jullie mee? Door de aanschaf van twee broodbakcontainers kunnen 400 broden per dag gebakken worden. Daarvan worden 200 broden verkocht en de rest wordt uitgedeeld aan mensen die het zelf niet kunnen betalen. Samen delen we geloof, in woorden én daden!

 

Project 2: Auto voor aidsproject Khothatsong

Zuid- Afrika is het land met de hoogste aidscijfers ter wereld. Armoede, gebrek aan gezonde voeding om aidsremmers in te nemen en ook schaamte als je eenmaal aids hebt, zijn belangrijke veroorzakers. Middenin deze nood biedt christelijke aidsorganisatie Khothatsong thuiszorg aan aidspatiënten.

Thuiszorg

Jaarlijks helpen hulpverleners van Khotatsong meer dan 100 gezinnen in de township Soshanguve, ten noordwesten van Pretoria. Zij bezoeken dagelijks enkele gezinnen thuis. Het gaat daarbij om gezinnen met aidspatiënten of waarbij één of beide ouders missen door aids. De hulpverleners geven adviezen, delen medicijnen en gezond voedsel uit en verwijzen zo nodig door naar andere hulpverleningsinstanties. Ook brengen ze troost door het evangelie door te geven.

Aidspreventie

Naast thuiszorg, organiseert Khothatsong een supportgroep: wekelijks komen zo’n 20 aidspatiënten samen voor activiteiten en om ervaringen te delen. Ook geven ze voorlichting over aids en relaties, met Bijbelse principes als uitgangspunt.

Betrouwbare auto

Goodness Maghlagu, is junior manager en chauffeur bij Khothatsong. “Mijn droom is dat we een nieuwe betrouwbare auto kunnen kopen, zodat we onze patiënten veilig naar ziekenhuizen of klinieken kunnen vervoeren. De wegen hier zijn enorm slecht. Betrouwbaar vervoer is van cruciaal belang. Carjacking (waarbij iemand met geweld gedwongen wordt om zijn voertuig af te geven) is in het gebied waar wij mensen bezoeken een groot risico. Daarbij nemen taxichauffeurs geen passagiers met rolstoelen mee.”

Khothatsong heeft nu een auto, maar die heeft regelmatig prolemen. Goodness: “Ik maak me daar veel zorgen om. Vooral op ruw terrein gaat de auto regelmatig kapot en dat levert grote risico’s voor ons als medewerkers en ons patiënten.”

Help je mee zodat Khothatsong een goede, betrouwbare en grote auto kan aanschaffen, waarmee ze patiënten kunnen bezoeken en kunnen vervoeren? Een auto is (ook in Zuid-Afrika) niet goedkoop. Zeker niet als de auto ook nog aan wat eisen moet voldoen, zo moet er genoeg ruimte zijn voor rolstoel en vervoer van patiënten.