Leerlingen Guido zamelen recordbedrag in voor India

01-06-2018 | 00:00

Na wekenlang actievoeren is op vrijdag 1 juni de opbrengst bekendgemaakt van de jaarlijkse Maak Meer Marathon op middelbare scholengemeenschap Guido. Ruim 200 leerlingen zamelden met eigen acties het recordbedrag in van 25.876 euro, voor een landbouw- en gezondheidsproject in Noordoost-India, een project van mission-organisatie Verre Naasten. De onthulling van de opbrengst gebeurde tijdens de feestelijke afsluitingsdag. 

 

De Maak Meer Marathon van de leerlingen startte op maandag 8 april met de kick off. Tijdens deze dag deelden de leerlingen, die eerder meededen aan de Maak Meer Marathon en als Guido-ambassadeurs naar India reisden, hun persoonlijke verhalen. Hun verhalen werkte aanstekelijk, want binnen een week haalden leerlingen al ruim 3.200 euro op. Om geld in te zamelen, bedachten de leerlingen tientallen creatieve, sportieve en originele acties; leerlingen organiseerden fietstochten, wasten auto’s of verkochten zelfgemaakte producten zoals ansichtkaarten of ‘survivalpakketjes’ voor de Avondvierdaagse. Op vrijdag 1 juni sloten Guido en Verre Naasten de actieperiode op feestelijke wijze af. De leerlingen hadden deze dag geen les maar volgden verschillende workshops. Ook werden er deze dag zeven leerlingen genomineerd die kans maken om mee te gaan met de ambassadeursreis naar India.

Betere levensomstandigheden
De opbrengst gaat naar een landbouw- en gezondheidsproject van lokale kerken in Noordoost-India, een project van India Mission I Verre Naasten. In dit gebied, dat vaak getroffen wordt door overstromingen en aardbevingen, bieden de lokale kerken trainingen en voorzieningen aan voor arme boerenfamilies. Er wordt bijgedragen aan betere levensomstandigheden voor de dorpsbewoners; door toegang tot schoon drinkwater (via een nieuw watersysteem), meer toiletten en cursussen over persoonlijke hygiëne, gezonde voeding en een goede levensstijl. Daarnaast faciliteert de kerk via dit project medicijnen en vaccinaties voor de dorpsbewoners. Een ander belangrijk doel is om meer voedsel en inkomen te creëren voor de boerenfamilies. Om dit te realiseren, krijgen de families bijvoorbeeld trainingen over het verbouwen en verkopen van groente en fruit.