Ik kom in actie voor Verre Naasten

Daan Plas

( Lid van team: Klas T2b )

van totaal € 50 (0%)

Meer voedsel, inkomsten en schoolgaande kinderen. Dat is de inzet van Yakkersum, een landbouwproject voor arme boerenfamilies op Soemba. Zo zorgt een goede oogst – dus goede inkomsten – ervoor dat kinderen uit boerenfamilies naar school kunnen. En met een goed gevulde buik, gaan de leerprestaties ook nog eens omhoog! Voor dit mooie project van Verre Naasten kom ik dit jaar in actie tijdens de Maak Meer Marathon. Help je mee? Voor €15,- help je een boerenfamilie aan zaaigoed.

Yakkersum
Yakkersum is een landbouwontwikkelingsorganisatie die verbonden is aan de kerk. Zij begeleiden groepen boeren en stimuleren hen om goede landbouw- en veeteeltmethoden toe te passen. Met als doel het creëren van meer voedsel en voldoende inkomsten voor gezinnen. Van deze inkomsten kunnen de kinderen naar school, kan de gezondheidszorg en kerkenwerk betaald worden. Yakkersum werkt in dorpen, waar ook een kerk actief is. Door middel van het werk met de boeren, worden ook mensen van buiten de kerk bereikt. Zo draagt Yakkersum bij aan het verspreiden van het goede nieuws.
"Dit is mijn manier van sparen voor de toekomst van mijn kinderen. Ik heb mijn geld niet op de bank, maar in de grond!" De bevolking op Soemba is erg arm. En de omstandigheden op het Indonesische eiland zijn verre van ideaal. De wegen zijn slecht, de landbouwgrond is op veel plekken onvruchtbaar, het is er warm en droog en regelmatig ruïneert een sprinkhanenplaag de oogst.
Toch zit men er niet bij de pakken neer. Met adviezen en hulp van de landbouwontwikkelingsorganisatie Yakerrsum (YRM) werken de Soembanezen aan hun toekomst: een eigen inkomen en voedsel!

Koeien
Gezinnen kunnen via Yakkersum bijvoorbeeld een aanvraag doen voor 20-50 zaailingen van geschikte hout- of vruchtbomen. Met de nodige adviezen planten de families hun boompjes aan de rand van het dorp, in een droge rivierbedding of op een stuk heuvel dat te steil is voor een gewone akker. Er is ook zo’n systeem voor vee: een gezin krijgt een eigen koe, verzorgt deze en als er na één of twee jaar jongen komen of wanneer ze groot genoeg zijn, wordt er één aan Yakkersum teruggegeven als afbetaling. Martinus Tarambiha, projectcoördinator voor Yakerrsum, vertelt over de landbouwprojecten op Soemba. "Veel van onze projecten zijn bedoeld om risico’s voor de boeren te spreiden. Als het ene gewas mislukt, kunnen de mensen nog eten of inkomen verwerven uit een ander gewas. Daarom laten we nieuwe gewassen zien en we zorgen dat ze bij ons plantgoed kunnen krijgen."

Wil je ook bijdragen aan dit project? Steun mij met mijn zelfbedachte acties!

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.